Lichaamsvormen: tips, inspiratie en kleding voor ieder figuur type

lichaamsvormen Omgekeerde driehoek figuur Rechthoek figuur Appel figuur Peer figuur Zandloper figuur 8 figuur

Klik op jouw lichaamsvorm in bovenstaande afbeelding en ga direct naar de pagina met alle kleding voor jouw lichaamsfiguur


Let’s celebrate diversity! Iedere vrouw is anders en dat vinden wij bij stylefruits geweldig! Ben jij een peerfiguur, zandloperfiguur, appelfiguur, omgekeerde driehoekfiguur, rechthoekfiguur of 8figuur? Soms kan het best lastig zijn om kleding the vinden die bij jouw figuurtype past. Om je een stukje op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je er achter komen wat voor lichaamsvorm jij hebt en welke kleding daar het beste bij past. Natuurlijk is iedere vrouw anders en dus het is vooral een kwestie van uitproberen wat jou het beste staat. Heb jij nog tips nodig? Stel dan een vraag in onze stijlvragen sectie! Om deze pagina vind je niet alleen informatie, maar ook interviews met specialisten op het gebied van kleding en mode.Weet je niet precies welke lichaamsvorm je hebt? Hier doe je onze lichaamsvormen test:
Peer: tips voor vrouwen met het peerfiguur

Peerfiguur Beyonce en outfit voor peerfiguur

Als je rond je heupen en benen breder bent dan aan de bovenkant (je schouders), dan heb je een peerfiguur (ook wel pyramidefiguur of A-figuur). Waar ligt jouw kracht? De bovenkant van je lichaam. Je hebt vaak een platte buik en een mooie, duidelijk aanwezige, taille!

Dos:


  Meer evenwicht creëren door je schouders breder te laten lijken. Bijvoorbeeld door een leuk jasje met schoudervullingen of een V-hals.

  Ga voor “drukkere” bovenkleding, zoals shirtjes met een print en felgekleurde jasjes zodat je slanke bovenlichaam in het oog springt.

  Omdat je benen vaak steviger zijn dan de rest van je lichaam, kunnen deze korter lijken. Draag hoge hakken en broeken met een hogere taille (maar niet zo hoog dat ze in je taille vallen) om dit te compenseren en je benen langer te laten lijken.


Don'ts:


  Zorg dat shirtjes en jasjes niet precies op je heupen eindigen, want dit doet je heupen breder lijken.


Hier vind je alle items die geschikt zijn voor een peerfiguur.

Foto Beyonce: Featureflash / Shutterstock.com
Appel: tips voor vrouwen met het appelfiguur

Appelfiguur Jennifer Hudson en outfit voor appelfiguur

Laat zien die mooie slanke benen die je als appelfiguur hebt! Een appelfiguur, ook wel O-figuur genoemd, kenmerkt zich doordat het zwaarte punt rond de buik ligt. Als je dit figuur hebt en je komt aan, dan komt dit meestal op je buik te zitten. Als appelfiguur heb je vaak slanke benen en meestal (maar niet altijd) grotere borsten.

Dos:


  Je kunt jouw mooie benen benadrukken door felgekleurde broeken en broeken met prints te dragen. Ga bijvoorbeeld voor een lichte ripped jeans met een donkere top.

  Korte shorts staan jou waarschijnlijk ook geweldig. Bij broeken kun je op zoek gaan naar exemplaren met duidelijk aanwezige kontzakken of details op de achterkant of heupen. Deze geven je billen wat meer volume. Ga voor wijdere tops met een v-hals (deze laten je langer en slanker lijken).

  Combineer een zwart topje met een felgekleurd, getailleerd jasje. Dit geeft je een mooie taille en doet je slanker lijken.


Don'ts:


  Vermijd dunne riempjes rond je taille.

  Peplums zijn vaak geen goed idee voor jou.

  Pas wel op dat je broek aan de bovenkant niet te strak zit, want dan krijg je love handles.


Hier vind je alle items die geschikt zijn voor een appelfiguur.

Foto Jennifer Hudson: Dylan Armajani / Shutterstock.com
Rechthoek: tips voor vrouwen met het rechthoekfiguur

Rechthoekfiguur Natalie Portman en outfit voor rechthoekfiguur

De rechthoek heeft een atletische bouw. Jouw sterke punt? Je bent vaak slank gebouwd! Als rechthoek zijn je heupen, taille en schouders ongeveer even breed. Veel rechthoeken vinden het lastig om een vrouwelijke look te creëren, maar met een paar kleine trucjes is dit zo opgelost.

Dos:


  Broeken staan jou vaak hartstikke mooi.

  Je kunt met een riempje in je taille vaak al snel een taille creëren.

  Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je er curvier uitziet doormiddel van broeken met een hogere taille.

  Net als de appel kun jij broeken met aanwezige kontzakken goed hebben!

  Probeer balans te creëren door je schouders/heupen breder te doen lijken of je taille juist wat slanker.


Don'ts:


  Vermijd oversized kleding en verticale lijnen.


Hier vind je alle items die geschikt zijn voor een rechthoekfiguur.

Foto Natalie Portman: Helga Esteb / Shutterstock.comZandloper: tips voor vrouwen met het zandloperfiguur

Zandloperfiguur Scarlett Johansson en outfit voor zandloperfiguur

Het zandloperfiguur is voor veel vrouwen het ideale model: heupen en schouders zijn in evenwicht, en je hebt vaak een mooie, duidelijke taille.

Dos:


  Strak zittende kleding staat jou geweldig.

  Als zandloper benadruk je dus jouw mooie taille.


Don'ts:


  Vermijd grote sieraden of accessoires, want dit leidt de aandacht weg van jouw mooie figuur.

  Vermijd liever wijdvallende shirtjes en jurkjes

  Heb je grote borsten? Pas dan wel op met shirtjes die hoog sluiten of een coltrui hebben.


Hier vind je alle items die geschikt zijn voor een zandloperfiguur.

Foto Scarlett Johansson: Featureflash / Shutterstock.com

Acht: tips voor vrouwen met het achtfiguur

Achtfiguur Christina Hendricks en outfit voor achtfiguur

Het achtfiguur wordt ook wel zandloper met meer curves genoemd. Net als de zandloper zijn jouw schouders en heupen ongeveer even breed en heb je een duidelijk aanwezige taille. Het lastige van dit figuur is dat shirtjes opkruipen als ze strakker zijn en als je breder vallendere tops kiest, zijn deze vaak te groot rond je middel.

Dos:


  Probeer vooral het accent op je taille te leggen.

  Voor jouw figuur zijn bijna alle typen (aansluitende) jurkjes geschikt.


Don'ts:


  Indien je een grotere boezem hebt, pas dan op met coltruien en hooggesloten shirtjes en jurkjes. Dit zorgt er al snel voor dat je aan de bovenkant breder lijkt dan dat je echt bent.

  Verberg je lichaam niet achter loszittende kleding.

Hier vind je alle items die geschikt zijn voor een achtfiguur.

Foto Christina Hendricks: Everett Collection / Shutterstock.com

Omgekeerde driehoek: tips voor vrouwen met het omgekeerde driehoekfiguur

Omgekeerde driehoekfiguur Demi Moore en outfit voor omgekeerde driehoekfiguur

Dit figuur wordt ook wel een V-figuur, hart figuur of aardbei genoemd. Als omgekeerde driehoek heb jij het tegenovergestelde figuur van een peer. Jouw schouders zijn breder dan je taille en heupen. Net als de rechthoek heb jij waarschijnlijk een paar prachtig gevormde benen. Je brengt je lichaam meer in balans door de nadruk te leggen op je benen.

Dos:


  Jij kunt veel dingen aan die andere meiden misschien niet kunnen hebben! Zoals de boyfriend jeans, broeken met print, verschillende soorten rokjes,...

  Probeer eens een losvallende boyfriend jeans, hiermee zorg je voor balans in je figuur.

  Probeer voor de bovenkant van je lichaam zo veel mogelijk voor rustige kleuren te kiezen.


Don'ts:


  Niet te veel ruches of details voor je bovenlichaam. Deze laten je bovenlijf breder lijken.


Hier vind je alle items die geschikt zijn voor het omgekeerde driehoekfiguur.

Foto Scarlett Johansson: Joe Seer / Shutterstock.com


Lichaamsvormen: interviews met de experts!

Wij waren ook enorm benieuwd naar de figuurtypes van bloggers en experten op gebied van styling. Vooral ook hoe ze daarmee omgaan en op wat ze moeten letten bij het dragen van kleding. Wie kan het ook anders beter weten dan dames die hier dagelijks mee bezig zijn? Daarom hebben we enkelen van hen een paar vragen gesteld. Benieuwd naar hoe zij hun lichaam het beste naar voren laten komen? Lees dan snel hieronder hun tips en tricks voor hun lichaamsvormen en op wat zij letten bij hun kleding.


Interview: Het smalle peerfiguur met styliste Akke Marije van der Werff van www.personalshopper.nu
Dit keer een interview met styliste Akke Marije van der Werff van X Styling&Image kledingadvies. Voor meer informatie en persoonlijk kledingadvies ga je naar personalshopper.nu

1) Wat is jouw lichaamsvorm?
Ik heb een beetje en X/H(op stylefruits: zandloper/rechthoek) figuur of een slank peerfiguur. Bij mijn heupen ben ik wel iets breder, maar niet zoveel als bij een standaard peer.

2) Houd je rekening met jouw lichaamsvorm bij het shoppen en zo ja hoe?
Ja zeker! Ik probeer aan de bovenkant meer volume te creëren en zo toe te werken naar een X-figuur. Ik kies bijvoorbeeld voor pofmouwen, bovenkleding met horizontale strepen (dit past ook nog heel mooi binnen de trend van dit jaar) en kledingstukken waarbij er bijvoorbeeld accenten op de schouders zitten.

3) Zijn er bepaalde trends die heel goed bij jouw lichaamsvorm passen?
Zoals bij de vorige vraag al even aangegeven, passen horizontale streepjes aan de bovenkant heel goed bij mijn lichaam. Hierdoor wordt mijn bovenlichaam voller en komt dus meer in evenwicht met de onderkant. De Bretonse streep is heel erg trendy dit seizoen, vooral in de versie met bredere strepen. Voor de rest kijk ik niet zozeer naar wat trendy is, maar meer naar wat bij mij als persoon past.

4) Wat voor tips zou je mensen geven die ongeveer dezelfde lichaamsvorm als jij hebben?
Probeer accenten op je schouders te leggen, bijvoorbeeld met pailletten of strepen. Daarnaast geven een v-hals of diepe ronde hals een mooi effect. Wat ook heel goed bij mijn figuur past is de boothals, hierdoor lijken de schouders iets breder. Qua broeken en rokken probeer ik het aan de onderkant wat rustiger te houden, dus geen drukke prints. De trendy flared pijp en het bootcut model zijn ook heel geschikt. Wat veel mensen niet verwachten, is dat een kokerrok ook heel goed bij mijn figuurtype past. Dit benadrukt een slanke taille. Veel peertjes grijpen naar wijde rokken, maar deze zorgen alleen maar voor meer volume aan de onderkant.


Interview: Het achtfiguur met Lily van www.hashtagbylily.com
1) Wat is jouw lichaamsvorm?
Ik heb de test gedaan! Ik dacht dat ik een zandloper was (misschien wilde ik dat heel graag haha), maar ik ben een ‘acht’(waar ik ook heel blij mee ben)!

2) Houd je rekening met jouw lichaamsvorm bij het shoppen en zo ja hoe?
Jazeker! Door de jaren heen, na vele miskopen, weet ik ondertussen wat bij mij past en wat niet. Naast dat ik een ‘Acht’ ben, ben ik met mijn 1.56m ook niet zo lang. Ik probeer mezelf altijd zo slank en lang mogelijk te kleden zover dat kan. Ik accentueer bijna altijd mijn taille, die vrij smal is en ik draag bijna altijd hakken voor de lengte en houding.

3) Zijn er bepaalde trends die heel goed bij jouw lichaamsvorm passen?
Ik vind dat de hoge taille trend goed bij mijn vorm past. Als ik het echt trendy wil doen, draag ik daarop een crop top.


Interview: Het appelfiguur met Karen van dressinginlabels.blogspot.de
1) Wat is jouw lichaamsvorm?
Mijn lichaamsvorm zou ik omschrijven als allereerst breed gebouwd dus brede rug en schouders en stevige rondingen zoals mijn achterste, billen en dijen.

2) Houd je rekening met jouw lichaamsvorm bij het shoppen en zo ja hoe?
Ja en nee. Momenteel heb ik een soort van issue met mijn armen. Ik vind ze op dit moment niet stevig genoeg en topjes die op de schouders uitgesneden zijn, accentueren dit. Zulke topjes zal ik dus mijden. Overall draag ik behoorlijk weinig topjes. Een ander voorbeeld zijn jurkjes waarbij het breekpunt (strakker middenpunt en meestal zit daar ook overgang van stof) recht op de buikzone valt, de onderkant van het jurkje gaat breder uit. Dit zorgt dat mijn bovenlichaam net een "blok" lijkt. Dit soort van ontwerpen laat ik links liggen. Verder staan allicht wel meerdere trends beter bij iemand dun dan bij een ronder persoon zoals mij. Desalniettemin wil ik ook gewoon meedoen aan de trends die ik leuk vind. Het is dan vaak kwestie van te zoeken naar een goed afgewerkt item. Zo is de dungaree (tuinbroek) al een tijdje trending vooral de lederen exemplaren vind ik echt prachtig. Om toch niet te overdrijven, heb ik gekozen voor een jeans exemplaar. Over deze outfit heb ik trouwens heel veel complimenten gehad.

3) Zijn er bepaalde trends die heel goed bij jouw lichaamsvorm passen?
Goh deze vraag vind ik echt moeilijk. Persoonlijk voel ik mij erg goed in strakke (lees: niet TE strakke) kleedjes (red. jurkjes) die net tot boven de knie komen. Het benadrukt mijn vormen en ik voel mij er erg vrouwelijk in. Verder vind ik mijn benen dan ook wel mooi uitkomen.
Wil je meer weten over hoe je je het beste kunt kleden? Check dan ook zeker onze pagina over Kleurtypes! En doe de test om te kijken wat voor kleurtype jij bent!

Overzicht van hoe je je lichaamsvorm vindt:
lichaamsvorm test